2018 győztesének beszámolója

Kócsagőrnek lenni

– avagy mit nyújtott számomra a 2018-as Ifjú Kócsagőr Program

 

2013 óta minden fiatal természetvédő találkozhat az Ifjú Kócsagőr Program felhívásával. Azonban sokak számára nem világos, milyen előnyökkel járhat, ha jelentkeznek. Ezért szeretném elmesélni, én hogyan éltem meg a programot, hátha mások is kedvet kapnak hozzá.

 

Az online jelentkezés kitöltése után, izgatottan vártam az értesítést, ami az ígéretekhez hűen hamar meg is érkezett. Bekerültem az első fordulóba! Lehetőségem volt megismerkedni az általam választott őrszolgálattal. A könnyed szakmai beszélgetés után, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál kezdhettem meg kéthetes gyakorlatomat, Bartha István önkormányzati természetvédelmi őr oldalán.

  1. kép: Horváth Enikő és Bartha István

Forrás: Horváth Enikő

 

A természetvédelmi őrszolgálat munkája igen összetett, komoly szervezést igényel. Mégis minden jelentkező számára megvan a gyakorlati napok választásának lehetősége. Ez azt jelentette, hogy nem kellett lemondani a nyári kikapcsolódásról, miközben a programon is részt vehettem.

 

Budapest védett természeti területeit járva lehetőségem nyílt a Merzse-mocsáron madarászni, védett növény felvételezését végezni a Naplás-tónál és a Róka-hegyen. Ez utóbbiról gyönyörű kilátás nyílik a városra.

Ezek mellett fejlődtek a térinformatikai képességeim.  Elmondhatom, hogy mentettem mocsári teknősöket, és az egyetemi évek alatt jól begyakorolt élőhelykezelésekben sem maradtam alul. A tudást, amit szereztem rögtön tovább is adhattam tanösvénytúrák és gyermeknapi rendezvények alkalmával. Belepillantást nyertem a rendészeti és a közigazgatási feladatellátásba és a pihenőidőkben jókat nevetgéltem az őrszolgálat tagjaival.

 

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Természetvédelmi Őrszolgálata minden tagjának a sok segítségért! Jó érzés volt a szakmában jártas személyektől bátran kérdezni és tájékozódni a természetvédelem gyakorlati részéről!

 

Ezek után következett a háromnapos verseny. Az első nap az ismerkedésé, a prezentációk és a velünk történtek beszámolásáról és egy könnyített természetőri vizsgáról szólt. A vizsga hallatán ne ijedjen meg senki! Csak lényeges információkat kértek, aminek szinte az egészét el lehet sajátítani a két hét alatt. Ezután következett a számomra legizgalmasabb rész.

 

A második nap a terepi feladatoké volt. Ez az az alkalom, amikor szituációs feladatokon keresztül felmérhetjük, hogy az eddig megszerzett elméleti tudásunk miért hasznos a gyakorlatban, Ha jól esne megbilincselni egy “természetkárosító” őrt, vagy ürgeöntésen kapni a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatóját, mindenképpen ajánlom a versenyt. De emellett olyan eljárások is gyakorolhatók, mint a tűzeset, a régészeti kutatás és a horgászat ellenőrzése.

A verseny utolsó napja egy kirándulás. Az idei évben a Fertő-Hanság Nemzeti Park adott otthont a versenynek és a résztvevőket szolár hajózással jutalmazták a Fertő tavon. A reggeli napsütésben a tó sima tükre, melyet csak a hajó haladása tör meg, leírhatatlan. Az ember már ekkor érzi, hogy megérte.

  1. kép: Ködös reggel a Fertőn

Forrás: Bartha István

 

Ezután jön az eredményhirdetés! A három nap alatt a közös érdeklődési kör és az együtt átélt élmények összehozzák a mezőnyt. Még ha csak egyetlen első helyezett lesz is, mindenki nyert valamit. Élményt, barátokat, ismeretségeket, szakmai tudást.

 

Büszke vagyok rá, hogy – Bartha István mentorommal – az idei évben mi hozhattuk el a Matula és Tutajos díjat. A hír hallatán elsőre fel sem fogtuk, hiszen mindenki kiemelkedett valamiben, és megérdemelte volna az elismerést.

 

Oldalakat tudnék még mesélni a programról, minden apró mozzanatára emlékszem, még hónapokkal a verseny után is! Sajnos azonban korlátozott a férőhely, de elmondhatom, hogy nyugodt szívvel ajánlom a részvételt a természetvédelem iránt egy kicsit is érdeklődőknek, akik szívesen megismernék a természetvédelmi őrök munkáját testközelből, az ország bármelyik nemzeti parkjában vagy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnál.

3. kép: A nemzeti park résztvevői és az igazgatóságok jelképeivel díszített tetoválásuk

Forrás: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor/

4.kép: A 2018-as Ifjú Kócsagőr Program résztvevői

Forrás: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor/

 

 

És ami utána jött

 

A verseny és a győztesnek járó nyeremény út izgalmaiból visszatérve, rögtön az egyetemi szakdolgozat leadása, az államvizsga és a diplomaosztó várt rám.

Ezek mellett, sem tudtam elszakadni a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkájától és tagjaitól, így önkéntesként szívesen jártam vissza hozzájuk, főként rendezvényeikre. Egy ilyen rendezvény alkalmával merült fel, hogy diplomaszerzésem után rögtön munkalehetőséget is tudnának biztosítani számomra. Ennek köszönhetően 2019. januárjában kezdtem el dolgozni a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatánál, ahol azóta immár hivatalosan is önkormányzati természetvédelmi őrkén tevékenykedhetek.
Így az Ifjú Kócsagőr Program nem csupán egy nyári elfoglaltságot jelentett a számomra, hanem annál sokall többet… 😊

 

Horváth Enikő