Előzmények

A történet azzal kezdődött…

2013 januárjában a 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar létrehozta az Y TriÁszt, melynek küldetése az Y-generáció bevonása volt értékteremtő programokba. Ennek szellemében hirdette meg a szervezet az „Ifjú Kócsagőr” programot 2013 tavaszán, mely olyannyira összhangban állt az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának szándékaival, hogy azt végül közös erővel valósították meg. A kihirdetett program nagy népszerűségnek örvendett az Y-generáció körében, komoly sikernek számított a több száz jelentkező, akik közül először az iskolaszövetkezet, majd a nemzeti parkigazgatóságok választották ki azokat a jelölteket, akik megmérettethettek. Minden nemzeti parkigazgatóság kiválasztotta a maga 1-3 jelöltjét, akiket a nyár során 2 hét alatt felkészítettek a versenyre. 2013-ban országszerte összesen 18 diák versenyzett, a döntőre azonban csak 8-an jutottak be.

A diákok a döntőben egy prezentáció formájában mutatták be a nemzeti parkban töltött gyakorlati időt, ami a beszámolóik és a személyes interjúk szerint is meghatározó volt az életükben. A résztvevők elmondták, hogy már nem csak a természetvédelem, de kifejezetten a természetvédelmi őr munkakör is bekerült jövőbeni elképzeléseik közé. A prezentációt követően könnyített természetvédelmi őr vizsgát tettek a diákok. Az országos döntő végén a szervezők kiválasztották a legjobb három párost, akik részt vehetnek az 1. Nemzetközi Ifjúsági Konferencián.

Különdíjat kapott a 17 éves Pongrácz Benedek az Őrségi Nemzeti Parkból, aki gimnazistaként mérettetett meg a többiekkel. „Az utánpótlás folyamatok támogatása napjainkban minden szervezetben kiemelt kérdéskör, így komoly sikernek számít a speciális munkakörre jelentkező több száz diák munkavállaló.” – mondta el Márkus Zoltán, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke. Az „Ifjú Kócsagőr program” sikere bizonyítja, hogy az értékes szakmai utánpótlás megérdemli az odafigyelést, hiszen a döntőbe jutott nyolc diák esetén már nem merül fel az elhivatottság kérdése. Ugron Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály főosztályvezetője ezt, konkrétan az egyik versenyző földikutyák iránti elhivatottságát egy – a témában rendezett zártkörű szakmai megbeszélésre való meghívással köszönte meg. Ez a gesztus is üzenetértékű, az Y és nem Y generáció számára is: az értékes utánpótlást az értékes szakmai tartalmak motiválják.

Időközben…

2018-at írunk, és hatodik alkalommal kerül megrendezésre az Ifjú Kócsagőr program. A jelentkezés feltételei a Felhívás 2018 menüpontban találhatók.